Hvornår kan en fysioterapeut hjælpe?
Der kan være mange årsager til, at man bør søge hjælp hos en fysioterapeut. Man hører ofte om at sportsudøvere går til fysioterapeuter med deres skader, men sportsskader er blot en lille del af, hvad en fysioterapeut kan hjælpe med.
Hvad behandler en fysioterapeut?
Fysioterapi er en behandlingsmetode, der koncentrerer sig primært om kroppens bevægelsesapparat – altså de dele af kroppen, du bruger, når du bevæger dig. Fysioterapeuters uddannelse varer 4 år og giver stor viden om skader, sammenhæng mellem kroppens muskler og led, nervesystemet, kredsløbet og træning af kroppen. Fysioterapeutens mål er at arbejde med kroppen, så den fungerer bedst muligt. Dette arbejde kan både består af forebyggelse og behandling af skader. Fysioterapeuten arbejder på at lokalisere skaden, analysere den for herefter at behandle den og genoprette musklernes samspil, så kroppen igen kommer til at fungere som den skal. En fysioterapeut behandler derfor skader i hele kroppen og kan desuden guide dig til, hvordan skader forebygges fremover. Skader kan være mange ting; alt fra en forstuvet fod til en fibersprængning til en smerte eller ubehagelig følelse, du mærker i bestemte bevægelser, men ikke har nogen forklaring på.
Hvad gør en fysioterapeut?
Du er måske vant til at træne og bevæge dig og føler, at du kender din krop ud og ind. Alligevel kan du komme ud for at få en skade efter overanstrengelse eller en forkert bevægelse. Ømme muskler kan i mange tilfælde strækkes ud og masseres, hvorefter de forsvinder, hvorimod skader ofte har brug for en professionel hånd i form af en fysioterapeut. Smerter er ubehagelige og kan begrænse dig både i dit aktive liv, men også i hverdagssituationer, som når du ordner vasketøj, laver mad eller sidder foran computeren på arbejdet. Din første konsultation ved en fysioterapeut vil bestå af en samtale, hvor I snakker om dine problemer, hvordan og hvornår de er opstået, og i hvilke situationer, du mærker dem. Efter samtalen vil fysioterapeuten undersøge dig fysisk ved at teste din mobilitet, styrke og balance, alt afhængig af, hvor smerten sidder. Formålet med den fysiske undersøgelse er at lokalisere skaden samt graden af den, for at bestemme den bedste behandlings form.
Hvordan fungerer behandlingen?
Når fysioterapeuten har lokaliseret og vurderet smerten, vil behandlingen ofte bestå af en kombination af en række fysiske øvelser, træning samt massage og andre behandlingsteknikker, der rammer muskler, led og bindevæv omkring smerten/ ubehaget. Fysioterapeuten vil desuden vise dig en række øvelser, du kan lave derhjemme eller i træningscentret, som skal være med til at udbedre skaden og forebygge fremtidige skader. Langt de fleste patienter vil se fysioterapeuten flere gange inden for en kortere periode, afhængig af skadens omfang og type. Hvis man vil have det bedste udbytte af en fysioterapeutisk behandling, er det vigtigt at følge fysioterapeutens anvisninger.
Hvad kan en fysioterapeut ellers hjælpe med?
Udover at afhjælpe sportsskader eller overanstrengelsesskader, vil fysioterapeutisk behandling i mange tilfælde også have positiv effekt på lidelser som diskusprolaps, uforklarlige muskel- eller ledsmerter, arbejdsskader og skader efter ulykker. Undersøgelser har vist, at fysioterapi i mange tilfælde kan være værd at prøve før en eventuel operation. Faktisk kan fysioterapi være en mere effektiv og langtidsholdbar løsning på smerter i skuldrer, ryg, hofte og knæ, da det er de færreste skader, der kan udbedres fuldstændigt blot ved en operation. Årsagen til fysioterapiens store effekt er, at kroppens muskler og led omkring smerten trænes op og bliver stærkere. Dette er også årsagen til at patienter, der har været gennem en operation efterfølgende sendes til fysioterapeut. Befinder du dig i Billund området, så giv fysioterapeuten Thorfys et kald og få en professionel vejledning.