Få hjælp fra en bandagist og få den rette protese

Har du været ude for at skulle have amputeret en del af dit ben, og er en protese blevet en nødvendighed for dig, så ved du nok også, at ingen proteser er ens og at det kan være en lang og sej proces at skulle finde den rette protese. En genoptræning efter en nemamputation kan være yderst svær, og skal forløbet køre så gnidningsfrit som muligt, gælder det om at have den rette protese, før du starter genoptræning.

Kunne du tænke dig at blive klogere på valg af proteser, kan du læse med her og få et indblik i, hvad man skal være særligt opmærksom på.

 

Hvad laver en bandagist?

Når man snakker om proteser, snakker man også ofte om bandagister. Men hvad er en bandagist egentlig? Kort fortalt leverer bandagister ydelser i sundhedsfagligt regi, der skal hjælpe folk til et højere funktionsniveau. Dette gør de ved at udarbejde mekanismer, der skal sidde udenpå kroppen, og i mange tilfælde skal erstatte en kropsdel. For eksempel i form af en benprotese. Bandagisten udarbejder protesen på baggrund af en grundig analyse af den enkeltes krop og bevægelsmønster, og deres største opgave er at udarbejde en protese med det helt rigtige fit. Da mekanismen som sagt skal fungere som erstatning for en kropsdel, vil den komme til at have stor betydning for den enkeltes liv. Derfor er det også alfa og omega, at protesen er rar at have på, og at den er funktionel.

 

Få hjælp til et højere funktionsniveau

Når en kropsdel skal erstattes med en mekanisme, kræver det meget arbejde og mange timers intensiv træning for at få det til at fungere optimalt. Det kan være en hård og nedslidende proces at skulle lære at gå på et ben, der reelt set ikke er der. Derfor kan det være en rigtig god idé, at du har din bandagist med på sidelinjen gennem hele forløbet, så du har vejledning og opbakning lige ved din side. Derudover er det også vigtigt for et optimalt funktionsniveau, at din protese bliver udviklet med tiden, så den bliver ved med at passe til din krop og følger din krops udvikling.

 

Hold modet oppe

Til sidst er det vigtigt at sige, at du ikke må lade dig slå ud over forløbet. Det kan være et langt og sejt træk, som du nok gerne havde set, du var foruden. Men er det blevet en realitet for dig, at du skal have en protese, gælder det om at finde den rette protese fra start, så forløbet ikke bliver længere og mere smertefuldt, end det behøver. Find en bandagist, som du har en god kemi med, og som du føler dig tryg ved. Med god kommunikation og en gensidig relation, kan I sammen nå langt og få skabt den helt rette protese og det helt rigtige genoptræningsforløb til dig.