5 tips til træningen

Sådan bliver du gladere for at træne

Når løbeskoene er snøret, eller cyklen er hentet op af kælderen, så kan du klappe dig selv på skulderen. Men vi kender vist alle til følelsen af, at sofaen, Netflix eller chips er mere tillokkende at give sig i kast med. Selvom man har de bedste intentioner om at komme ud ad døren og dyrke motion, så er det altså ikke i alle tilfælde, at det lykkes. For at opnå større glæde med sin træning, så kan man bevidst gøre nogle ting, for at styrke sin motivation.

 

  1. Holdsport er vejen frem

Holdsport eller holdtræning er en formidabel måde at træne på. Går man på et fast sportshold eller til en gruppetræning, så er der større sandsynlighed for, at man kommer afsted. Følelsen af forpligtigelse kan bestemt være en afgørende faktor for, at man reelt får trænet. Derudover er det også bare langt sjovere at træne sammen med andre, som man både kan grine og svede med. Man kan enten vælge en holdsport i en lokal sportsforening eller gå til holdtræning i et fitnesscenter. Et alternativ til holdtræning er at finde en træningsmakker, som man kan aftale at træne med. Det er fornuftigt at finde en træningsven på ens eget niveau, da det er sjovere at kunne konkurrere med hinanden. Man kan f.eks. udfordre hinanden om at lave X antal repetitioner af en øvelse eller lave en planke i længst tid.

 

  1. Lav en træningsdagbog

For nogle kan en træningsdagbog være en god hjælp til at få motioneret. Efter at du har trænet, så skriv dine tanker om træningen ned. Oplevede du noget sjovt på løbeturen? Svømmede du hurtigere, end du plejer? Eller havde du bare en helt fantastisk følelse efter træningen?

Med en træningsdagbog er du med til at tydeliggøre over for dig selv, hvilke elementer i træningen, som motiverer dig. Når du har fundet frem til dine motivationsfaktorer og er bevidste om dem, så kan du forstærke dem. Hvis du f.eks. oplever en større glæde ved at løbe udendørs end inde i et varmt fitnesscenter, så skal du endelig løbe mere i naturen. Træning skal nemlig ikke kun være hårdt, men også sjovt.

 

  1. De små ting tæller

En anden metode er at give sin krop små hints til at træne. Hvis du har planlagt at tage en løbetur næste morgen, så er det bare lidt lettere at komme afsted, hvis løbeskoene står klar. Når dit træningsudstyr eller -tøj er synligt, så bliver du automatisk mindet om at træne. Er kalenderen et af dine foretrukne redskaber til at planlægge din hverdag, så kan du eventuelt tilføje en kolonne med træning. Lav en træningsaftale med dig selv, og hak et flueben af, når du har gennemført træningen. Du kan også aftale med en ven/veninde, at i træner på de samme dage. Dermed kan i motivere hinanden ved at skrive en sms, når i har gennemført dagens træningspas.

 

  1. Lyt til musik eller podcast

På markedet findes der mange høretelefoner, som er egnet til sportsbrug. Det er en god ide at tage ned i en butik for at tjekke, hvilken type høretelefon, som passer bedst til dit øre og sportsgren. Der findes endda små ear plugs, som er vandtætte, og dermed kan bruges af svømmere. Med musik i ørerne går tiden ofte hurtigere, og man kan nyde sine yndlingskunstnere på samme tid. Når man hører et af sine yndlingsnumre, så kan det give fornyet energi til at tage en spurt. I forbindelse med sport, så er musikkens stemning og tempo af stor betydning. Musikkens tempo måles i BPM (beats per minute), altså slag per minut. På denne hjemmeside kan du udregne, hvad et givent nummers tempo er. Ved at vælge en playliste eller et album med lidt højere tempo end du er vant til, kan du presse dig selv til at løbe længere. Nogle foretrækker i stedet at høre en podcast eller lydbog, mens de træner.

 

  1. Løb væk fra zombies

En anden benyttet strategi til at blive mere motiveret til at træne er apps. En af de mest populære er Endomondo, som kan måle dit aktivitetsniveau, når du løber, cykler, svømmer eller sågar rider. Slår du GPS’en til, så kan appen fortælle dig, hvor langt og hvilken rute du har løbet. Er du i konkurrencehjørnet, så kan du forbindes med dine venner eller familie, hvor i kan sammenligne hinandens resultater. F.eks. kan i lave et væddemål om, hvem der kan cykle flest kilometer på en uge.

Hvis løbeturen skal være lidt sjovere, så kan du hente appen Zombie Run. Når du ude at løbe, så fortæller appen dig, hvornår der er sultne zombier efter dig. Så du bør naturligvis sætte farten betydeligt op, hvis du ikke vil miste livet. Appen er n sjov motivationsfaktor, hvor du bliver hovedrollen i en hæsblæsende historie.