Mennesker vs. Dyr – hvem er den bedste løber?

Kan mennesker løbe hurtigere end en løve? I denne artikel vil vi forsøge at undersøge, hvem der egentlig er hurtigst, hvis man kigger på de videnskabelige undersøgelser, der er lavet, og hvis man kigger på både menneskers og dyrs udholdenhed og evne til at løbe længere distancer.  

 

Hvor hurtigt kan et menneske løbe?

Det er nok ikke nogen hemmelighed, at almindelige mennesker som du og jeg ikke vil kunne komme i nærheden af at kunne løbe samme hastighed som nogle af de hurtigste dyr i verden. Men findes der løbere, der kan slå de firbenede? Ifølge et studie fra Southern Methodist University i Dallas vil mennesket, i teorien, kunne løbe med en tophastighed op mod 64 km/t. Det afgørende for menneskets fart er, hvor hurtigt muskelfibrene kan trække sig sammen. Dog er den nuværende fartrekord for mennesket 45 km/t. Denne rekord er sat af den jamaicanske sprinter Usain Bolt, og der er langt til at et menneske reelt set når de 64 km/t.

FAKTA:

  • Usain Bolt har rekorden fart med hele 45 km/t. Usian Bolt løb 100 meter på 9,58 sekunder til OL i Berlin i 2009 og slog verdensrekorden i 100 meterløb.

 

Hvor hurtigt kan en løve løbe?

Vi er alle godt klar over, at en løve kan løbe enormt stærkt. Men hvor hurtigt løber en løve egentlig? Løven kan opnå en noget højere tophastighed end mennesket kan. De fleste løver kan løbe med en fart på omkring 80 km/t. Dog kan de kun løbe ganske korte distancer i denne hastighed, og de kan kun holde den i omkring 3 sekunder.

Og faktisk er løven ikke et af de hurtigste dyr. Ser man for eksempel på geparden, som betegnes som verdens hurtigste dyr på savannen, har den en tophastighed på op til 100 km/t - og denne vil vi nok have svært ved at løbe fra.

FAKTA:

  • Det afrikanske sorte næsehorn kan løbe op til 55 km/t på trods af en vægt på 1200-1400 kg.
  • Geparden på den afrikanske savanne har en tophastighed på 100 km/t og er et af verdens hurtigste dyr.
  • Den afrikanske løve kan løbe op til 80 km/t i en spurt. En gennemsnitlig voksen hanløve vejer mellem 180-190 kg, hvilket gør hastigheden endnu mere imponerende.

 

Hvad er fordelene ved menneskets løbeevner?

Selvom mennesket langt fra nærmer sig mange dyrs tophastighed, har menneskekroppen alligevel nogle fordele. Vores udholdenhed er for eksempel en helt anden, end den er hos de fleste dyr. Ser man på, hvem der løber længst af mennesket og løven, er det derfor værd at tage højde for, at vi mennesker har en utrolig stor grad af udholdenhed, mens løven bliver hurtigt træt, og ikke kan holde til at løbe ret længe.

 San-folket fra visse egne af Sydafrika er bla. kendt for at stadig bruge menneskets udholdenhed som en fordel under jagt. Her kombineres løb og gang for at jage byttedyr, der til sidst er for udmattede til at forsætte flugten fra jageren.

 

Men hvem løber så hurtigst?

Det store spørgsmål er så, hvem der løber hurtigst. Ser man på tophastigheden, er der ingen tvivl om, at løven slår mennesket med meter, men forestiller man sig at et menneske og en løve skulle lave et kapløb over en længere distance, kan det formodes at mennesket har en fair chance for at vinde på grund af den større grad af udholdenhed. Dog er spørgsmålet nok, for at vende tilbage til hønen og ægget, et spørgsmål, der aldrig rigtig kommer et entydigt svar på. Det hele afhænger af, hvordan man ser på det, og om man tager udgangspunkt i tophastigheden eller udholdenheden.