De 3 typer kalk

Kalk til træning – de tre typer

Synes du også at det kan være svært at gribe ordentligt fat om håndvægte, vægtstænger og andet træningsudstyr når du sveder og pulsen er høj? Så er kalk måske løsningen for dig.

 

Hvorfor bruge kalk?

Når du sidder og zapper rundt på tv’et en onsdag aften og kommer forbi en sportskanal, har du måske lagt mærke til, at de store muskuløse vægtløftere render rundt med hvidt pulver på hænderne, mens de smider med stænger med flere 100 kilo som om det var et kosteskaft. Men hvad er meningen med galskaben egentlig?

 

Få det optimale ud af din træning

Uanset om du er crossfitter, bodybuilder eller bare almindelig motionist, der indimellem dødløfter med en vægtstang eller hiver i et par håndvægte, har du måske opdaget, at dine hænder godt kan blive ret svedige, når du holder på en stang eller lignende i meget mere end et par minutter ad gangen. Det er ganske naturligt, at vi sveder når vi træner, men det er ikke altid lige praktisk – især ikke når vi er ved at slå en PR! Det kan nemlig være utrolig svært at holde ordentligt fast i nogen form for vægt, når det nærmest drypper med sved fra hænderne. Her kan kalk hjælpe dig til at få et bedre greb til trods for sved, og de fleste vil opleve at kunne løfte en del mere i vægt, første gang de prøver kalk.

Neden for har vi oplistet de tre former for kalk samt deres fordele og ulemper:

Pulver

Fordele:
Det er især for dem, der løfter tung vægt, at et godt greb er utrolig vigtigt, og det er umuligt, hvis hænderne er våde af sved. Kalk i pulverform er den mest almindelige type, og fordelen er, at det er lugtfrit og nemt fordeles på hænderne samt at det holder godt, mens du løfter.

 

Ulemper:
Pulverkalk sviner en hel del, og derfor er det også blevet forbudt i mange motionscentre. Hvis du træner i et almindeligt motionscenter, er der altså stor sandsynlighed for, at du ikke må benytte det.

 

Flydende

Fordele:

Flydende kalk er perfekt til dig, der ikke må bruge pulverkalk i dit træningscenter. Den flydende kalk sviner nemlig ikke – hverken når det påføres eller på den vægtstang, du hiver i. Den flydende kalk er, ligesom pulverkalk, et naturligt stof, som er lavet af magnesiumkarbonat. Endnu en fordel ved kalk i flydende form er, at det kan bruges i fugtigt vejr, hvilket gør det perfekt til udendørstræning og klatring. Du minimerer desuden mængden af kalkstøv i luften og i luftvejene ved at benytte dig af flydende kalk frem for pulverform.

 

Ulemper

En ulempe ved flydende kalk er, at det ikke holder i lige så lang tid som kalk i pulverform. Det betyder, at du er nødt til at påføre det lidt oftere end pulverkalk. Overdrevent brug kan desuden føre til udtørrede hænder, da den flydende kalk suger fugten til sig og efterlader dine hænder tørre og hvide.

 

Blok

Fordele:

Kalk i blok er egentlig bare sammenpresset pulverkalk, som således tager form som en firkantet blok. Blokkalk er altså mere praktisk og nemmere at have med i træningstasken end pulver kalk, samtidig med at det ikke sviner nær så meget, når det påføres.

 

Ulemper:

Kalk i blok sviner mindre en løst kalk, altså kalk i pulver form, men mere end flydende kalk, da det stadig efterlader spor på vægtstængerne. Desuden kan det være en smule svært at få fordelt kalken jævnt på hænderne, da du skal gnide hænderne på blokken og ikke kan drysse eller hælde det ud over dine hænder.