Har du kæbesmerter? Ræk ud til din tandlæge

Sport og smerter: Kæbesmerter er typiske blandt sportsudøvere

Når man er en aktiv sportsudøver, er smerter og ømhed næsten altid en del af jobbeskrivelsen. Det er ganske naturligt at føle sig øm, når man fører en aktiv livsstil, men vedvarende smerter er ofte tegn på overbelastning. Det er derfor vigtigt, at man altid lytter til sin krop og gør det bedste for at finde øvelser, der kan hjælpe med at holde din krop fri fra unødvendige smerter. Kæbesmerter er en meget typisk smertetilstand blandt flere sportsudøvere. Hvis du har ondt i kæben eller slemme kæbesmerter, vil det oftest være, fordi du i pressede situationer bider sammen uden at lægge mærke til det, eller fordi du bruger en ubehagelig mundbeskytter. I dette indlæg kan du læse mere om sportsrealterede kæbesmerter. 

 

Derfor døjer du med kæbesmerter

Der kan i virkeligheden være mange grunde til, at du som sportsudøver døjer med kæbesmerter. Udover ubehagelige mundbeskyttere og det faktum, at man ofte bider sammen i pressede situationer eller i forbindelse med vægtløftning, er følgende ting ofte grund til smerter i kæben:

  • Kontaktsport: Kontaktsport som boksning og amerikansk fodbold kan resultere i slag mod kæben. Dette kan være med til at forårsage kæbesmerter, der kan være ganske ubehagelige.
  • Boldspil: Boldspil som basketball, håndbold og volleyball kan også resultere i kæbesmerter. Det kan jo sagtens ske, at man er uheldig at få en bold i hovedet eller direkte på kæben, og disse bolde kommer ofte i en meget høj fart. Derfor er kæbesmerter også forholdsvis typiske blandt boldspillere.
  • Overbelastning: Hvis din kæbe ofte foretager sig de samme bevægelser over en længere periode som fx at tygge meget eller bide sammen ofte, så kan dette føre til overbelastning.
  • Dentalproblemer: Problemer med tænder og tandkød, såsom tandkødsbetændelse eller tandudtrækning, kan også forårsage kæbesmerter.

 

Kontakt en tandlæge for at få hjælp

Der er en række øvelser, du kan lave, hvis du døjer med kæbesmerter, men det vigtigste er at finde grunden til, hvorfor du døjer med dem. Derfor er det en god idé at tage kontakt til din tandlæge i stedet for at sikre, at du får de rette øvelser til netop dine kæbesmerter.