Guide til godt skiundertøj

Derfor er skiundertøj og det rette udstyr altafgørende

Alle, som har prøvet at stå på ski, har på egen krop mærket betydningen af skiundertøj og det nødvendige tilbehør, som bør anskaffes før, man står på ski. Men hvad er grunden egentlig til, at skiundertøj og tilbehør er vigtigt, og hvordan ved man, hvad for noget udstyr men har brug for, og hvad for noget udstyr, der blot er en ekstra udgift? Nedenfor får du 5 gode råd til skitøj og tilbehør – både iht. deres størrelser, deres nødvendighed og hvordan du skaffer dem.

 

Hvad er skiundertøj til for?

Skiundertøj er en basis varer, som alle skiløbere anvender – det gælder både nybegyndere, øvede og professionelle. Undertøjet kan anskaffes i de fleste sportsforretninger, og det er til for at holde dig tilpas varm, tilpas tør og tilpas praktisk, når du står på ski. Selvom du har en stor skijakke og overtræksbukser på, er skiundertøjet det element, som holder kroppens temperatur på plads – derfor er det nødvendigt!

 

Hjelm og briller skal være rigtige

Er du på vej ud og stå på ski for første gang, eller skal du have nyt tilbehør, er det vigtigt at huske, at din skihjelm er din altovertræffende sikkerhedsmakker, og den er derfor nødsaget til både at være den rigtige størrelse og af det rigtig materiale. Det nytter ikke noget at bruge din skihjelm, som er fra da du var 10 år gammel, hvis denne slet ikke passer, og selvom skihjelme kan være rigtig dyre, er det jo altafgørende for din sikkerhed.

Når man snakker størrelse og form, er det også væsentligt at nævne skibriller. Når du står på ski, flyver sneen omkring dig, og det kan være yderst ubehageligt at bære skibriller, som ikke sidder ordentligt, og som derfor forårsager, at man får skidt i øjnene.

 

Støvler der strammer er et no-go

At stå på ski foregår ved hjælp af både ben og fødder, og det er derfor helt absurd, hvis dine skistøvler strammer så meget, at det bliver ubehageligt at stå på ski – så er formålet med din tur ødelagt. Derfor er det ikke bare vigtigt at finde støvler i den rette størrelse – det er nødvendigt at finde støvler, som passer til dine fødder i både såler, bredde og højde. Mange steder kan man leje skistøvler sammen med ski, men hvis du vil være sikker på, at komforten er i orden, og at du ikke kommer ud for f.eks. at få store vabler på hæle eller tæer, kan det altid være en god idé at anskaffe sig sine egne, tilpassede skistøvler – så kan du også få dem i den farve og det mønster, som du har lyst til!

 

Husk at tage kulden i betragtning

Uanset hvilken del af dit tilbehør eller tøj, som du har fokus på, er det allervigtigste at tage kulden i betragtning. Sne = kulde, og når du skal stå på ski er det med kulden som fast følgesvend. Mærk altid efter, om du kan holde varmen i din skijakke, om dine sokker bliver våde i sneen eller om dine handsker sørger for, at dine hænder kan styre stavene, da det kan få store konsekvenser, hvis du fryser for meget og derfor kommer til skade med skiene eller slet ikke kommer ud og køre.

 

Spørg om hjælp i butikkerne

Når du skal stå på ski første gang, kan det være svært at vide, hvor og hvordan du skaffer det tilbehør, som du skal bruge, og det bedste vil altid være at henvende sig ved nogle, som ved det bedre end dig selv. Spørg i din lokale sportsforretning og få hjælp til at finde både de rette størrelse, den rette tykkelse af tøj, hue og vanter, de rette støvler og f.eks. de rette briller. Der sker konstant udvikling i branchen, og det betyder, at selvom du har købt skiudstyr før, kan der sagtens være nye produkter, som er bedre. Søg rådgivning – så er du sikker.