Kan skader behandles med udstrækning?
Udstrækning efter træning er et emne, der virkelig deler vandene i sportsverdenen. Det gælder både for de mennesker, der forsker inden for området, og for dem som udøver fysisk aktivitet - på amatørplan såvel som på eliteplan.
Udstrækningens effekt – myte eller sandhed?
Med en enkel søgning på nettet, kan man finde et hav af artikler og debatter, der stikker i hver deres retninger i forhold til, om udstrækning efter træning har en gavnlig effekt eller ej.. Mens nogle sværger til udstrækningens virkning, mener andre, at det er fup og fidus og slet ikke har nogen effekt. Men hvad skal man stole på? I denne artikel giver vi dig et overblik over, hvorfor nogle mener, at udstræk er nyttigt, mens andre mener, at udstrækning ikke har nogen effekt. Desuden giver vi vores bud på, hvordan du skal strække ud, hvis du vil bruge udstrækning som behandling af skader.
Hvilken effekt skulle udstrækning have?
Ved gentagne styrkeøvelser, trækkes musklen sammen og vil føles hård og spændt efter træningen. Udstrækning kan være med til at øge musklernes fleksibilitet, og når dine muskler strækkes ud og bliver fleksible, vil du opleve større mobilitet i dine øvelser. I et fitnesscenter, vil du fx kunne komme længere ned i en squat, på løbeturen vil du opleve at kunne tage længere skridt og i svømmebassinet bliver dine svømmetag større og mere effektive. Som sportsudøver eller motionist har du sikkert en interesse i at blive bedre til din aktivitet, og så er det nødvendigt at øge intensiteten af de øvelser, man laver. Når du øger intensiteten enten i form af mere vægt eller længere løberuter, bliver det endnu vigtigere at holde dine muskler fleksible og smidige, så de kan følge med i den øgede intensitet.
Udstrækning før træning er et must!
Det er udstrækning EFTER træning, der skaber debat, mens udstrækning/ opvarmning FØR træning har en bevist gavnlig effekt. Hvis du pludselig sætter i sprint eller tager den tungeste vægtstang på skuldrene, vil kroppens muskler få et chok, da de ikke var forberedte på den fysiske aktivitet. Derfor er det vigtigt både at varme kredsløbet og muskelgrupperne op, før man går i gang med den hårde træning. Let konditionstræning i form af jogging/ knæløftninger / sprællemænd eller lignende vil øge blodcirkulationen og varme kroppens muskelgrupper op, så du kan præstere bedre. Lette udstrækningsøvelser vil strække musklerne ud, så de bliver mere fleksible og smidige, så du kan udføre øvelserne mere effektivt.
Pas på du ikke overbelaster kroppen
Hvis du vælger at strække ud efter din træning eller i forbindelse med skader, skal du være opmærksom på at gøre det på et niveau, hvor kroppen kan følge med og samtidig slapper af. Hvis du presser kroppen for hårdt, stresser kroppen videre, som den gjorde under den hårde fysiske aktivitet, og så vil udstrækningen ikke have noget godt udbytte. Udstræk skal virke afstressende for kroppen og musklerne og føles rart. Derfor bør man ikke komme så langt ned i udstrækningsøvelserne, at de gør ondt, men kun lige til grænsen.
Giv kroppen tid til at hele
Konklusionen må være, at udstræk og opvarmning FØR træning er en meget vigtig del, da det forhindrer, at man påfører sig skader under træningen. Vælger man at strække ud EFTER træning, skal man gøre det med lav intensitet, så kroppen og musklerne ikke stresser videre. Har man været så uheldig at få en skade, bør man give kroppen ro og tid til at hele. Hvis skaden er slem, bør man altid se en læge eller fysioterapeut, som i de fleste tilfælde også vil sige, at løsningen er en hvileperiode. Snakker vi om muskelømhed, der fortsætter længere end sædvanligt, kan milde, udstrækkende øvelser virke rart og lindrende på de ømme muskler.