Træningshandsker: fordele og ulemper

Sådan ved du, om træningshandsker er noget for dig

Det er ofte til debat blandt de, som benytter vægløftning og styrketræning som en del af deres ugentlige program – er det go eller nogo at bruge træningshandsker og straps? Det er selvfølgelig en individuel beslutning, hvorvidt du ønsker eller ikke ønsker at bruge det famøse træningsudstyr, men du præsenteres her for 5 fordele og 5 ulemper ved træningshandsker, som kan hjælpe dig til at finde ud af, om de er noget for dig.

 

Fordele ved træningshandsker:

  1. Du laver øvelserne rigtigt

En af de største fordele ved at bruge træningshandsker eller straps er, at det giver bedre forudsætninger for at lave øvelserne rigtigt. Træner du med meget vægt, kan det være svært at styre, hvordan hænderne bærer f.eks. vægtstangen, og dette kan i nogle tilfælde føre til, at der vil opstå skader eller lignende på baggrund af, at øvelserne laves forkert.

 

  1. Grebet bliver ikke din begrænsning

Når du bruger handsker eller straps, er det samtidig en fordel, at dit greb ikke bliver en begrænsning for, hvor meget vægt du kan løfte. Står du med en tung vægt eller stang, vil ondt i fingrene, hård hud og svedige hænder kunne betyde, at du ikke kan tage så mange kilo, som du ellers føler er realistisk, og derfor kommer du med træningshandsker og straps længere.

 

  1. Hård hud, nej tak

Styrketræning med vægte og vægtstænger giver ofte hård hud i indersiden af hånden og på fingrene. Dette kan du undgå ved at bruge beskyttende udstyr på hænderne, som skåner dine hænder for direkte, voldsomme tryg fra tørre vægte, som giver hård hud.

 

  1. Svedige hænder kan være farlige

Svedige hænder er helt normalt, når træning bliver hårdt og udmattende, men de kan faktisk være til fare for dig, hvis du løfter meget tunge vægte. Med svedige hænder risikerer du at tabe en vægt eller vægtstang på gulvet, og dette kan f.eks. gå ud over dine fødder. Med handsker på har du godt fat i din træningsvægt.

 

  1. Støtte forebygger skader

Udstyr, som især træningshandsker, er samtidig til for at give støtte, og den støtte, som dine håndled og hænder får gennem brug af handskerne, kan være med til at forebygge skader og desuden lindre efterfølgende smerter.

 

Ulemper ved træningshandsker:

  1. Dårligere føling med vægt

Mange af de, som går meget op i styrketræning, mener, at træningshandsker eller straps giver dårligere føling med en vægt, hvilket kan skabe ustabilitet, som kan være farligt og ekstremt irriterende, hvis man forsøger at presse sig selv.

 

  1. Udvikling af greb minimeres

Når du bruges straps eller bærer træningshandsker, vil du automatisk have et bedre – men også nemmere og hurtigere – greb. Udstyret gør, at du ikke nødvendigvis kan mærke, om grebet er rigtigt, og udviklingen og træningen i at have det rette greb minimeres, når man ikke har hænderne bare.

 

  1. Musklerne trænes anderledes

Uden handsker eller straps vil du automatisk træne dit greb, og dette giver også spænding i andre muskler, som på den måde bliver stærkere – f.eks. når du strammer hånden, og det også kan mærkes i armmusklen. Dette er ikke tilfældet, når hænderne er dækket af udstyr, og derfor ikke kræver hjælp fra øvrige muskler til at arbejde.

 

  1. Du skal vide, hvordan og hvornår de skal bruges

Det kræver research og information at vide, hvornår og hvordan træningsudstyr – som f.eks. handsker – skal bruges. Hvornår er det bedst at bruge handsker, hvornår bør du overveje straps, og hvilke øvelser er de egentlig gode til? Spar tid og træn dine hænder naturligt uden udstyr.

 

  1. Ser det dumt ud?

Det store spørgsmål præger måske især de, som træner for udseendets skyld – hvilket vil sige de fleste. Træningshandskerne er typisk mørke i farverne og kan virke lidt voldsomme, og derfor vil der være nogen, som synes, at de ser dumme ud.