Om mental sundhed i sport

En sportspsykolog kan meget mere, end du tror

Mange sportsfolk oplever, at fysikken er dér, hvor den skal være, men psyken er der ikke endnu. Du har planlagt og struktureret din træning i månedsvis, du har prioriteret din søvn, spist alt det rigtige, men når du skal præstere, gør din krop ikke, hvad den egentlig skal. Det kan være frustrerende, og man kan følge sig hjælpeløs, men der er hjælp at hente!

Læs med her, hvis du vil vide mere om, hvilke underværke den rette psykolog kan gøre for din præstation.

 

Psyke og fysik går hånd i hånd

Når man er elitesportsudøver bruger man utrolig mange timer på at trimme fysikken, så den er i topform. Det er vigtigt at anerkende, at kroppen ikke er en maskine, men at der følger følelser, angst og bekymringer med. Når man først anerkender det, vil man kunne høste frugten fra alt det hårde arbejde, og de mange timer man bruger på at træne.

 

Præster dit allerbedste

Mange har sikkert oplevet svedige håndflader, uro i kroppen, galoperende hjerte og en ustyrlig tissetrang. Mekanismerne kan give dig ekstra procenter, så du præsterer godt. De kan også spænde ben for dig og tage overhånd, så du bliver forhindret i at præstere dit bedste. Angsten og nervøsiteten er faktisk et spørgsmål om, hvad man bruger kniven til: Til et godt eller et dårligt formål – det er op til dig selv.

Den adrenalin der udløses i kroppen giver kortvarigt mere energi og skærper vores opmærksomhed. Det er med til, at vi præsterer vores absolut bedste.

 

Meget mere end mental træning

Når man arbejder med sportspsykologi, bruger man de velkendte teknikker som afspændingsøvelser, visualisering og mentale træningsøvelser. En sportspsykolog arbejder med hele mennesket, og kigger ikke kun på dig som den sportsudøver, du også er. Psykologen fokuserer på, hvad der som menneske står i vejen for din præstation, og om der er underlæggende uløste og konfliktmæssige konflikter, som skal behandles. Sportspsykologen fungerer derfor som katalysator for, at du udfolder dit fulde potentiale.