Styr på hjertestarteren, hvis uheldet er ude?
Sandheden er, at uanset om man er rask eller syg, ung eller gammel, kan man blive ramt af et hjertestop uden varsel. Hvert år rammes danskere af hjertestop uden for hospitalerne, og her kan andre familiemedlemmer såvel som forbipasserende være til kæmpe hjælp, hvis de bruger en hjertestarter. Mange er dog bange for, at de ville komme til at gøre noget forkert – men så længe man gør noget, kan man ikke gøre noget forkert. Læs med her og bliv klogere på, hvordan hjertestarteren fungerer, så du kan blive tryg ved den, hvis uheldet skulle være ude.
Step 1: Hvor kan du finde en hjertestarter?
Når hjertestoppet sker, er det vigtigt, at du ringer 1-1-2 som det allerførste. Når du har brug for en hjertestarter, er det essentielt, at du ved, hvor der er en hjertestarter. Oftest er man nødt til at søge efter den information med mindre, der er en hjertestarter på stedet, som er købt af en autoriseret forhandler af hjertestarter. Der findes apps til at lokalisere hjertestartere eller kort på nettet, som du kan benytte dig af til at finde den nærmeste hjertestarter.
Step 2: Sådan bruger du hjertestarteren
Alle kan bruge en hjertestarter, da den ikke kræver nogen specifik forhåndsviden eller praktisk kunnen. Det første, du skal gøre, er at tænde den og åbnet låget. Hjertestarteren fortæller dig herefter præcis, hvad du skal gøre – og hvordan du skal gøre det. Hjertestarteren er derfor din guide, som fortæller dig, hvad du skal gøre hvornår. Som sagt kan du derfor ikke gøre det forkert, hvis du gør noget. Hjertestarteren fortæller dig om, hvornår du skal give kunstigt åndedræt, hjertemassage og hvornår den giver stød, hvis den analyserer sig frem til, at det er nødvendigt.
Step 3: Sådan kan du forberede dig
Som udgangspunkt kan alle – børn såvel som voksne – bruge en hjertestarter. Det anbefales dog, at man har taget et førstehjælpskursus. Nogle steder kan man også få et hjertestarterkursus, der gør, at man får et større indblik i, hvordan hjertestarteren fungerer. På den måde vil du i højere grad være tryg ved hjertestarteren, hvis du nogensinde skulle stå i en situation, hvor der er behov for den.
Skrid til handling
Det kan ikke blive understreget nok, at så længe du gør noget – tilkalder hjælp, løber efter en hjertestarter, udfører hjertemassage, ringer 1-1-2 – så har du gjort det helt rigtige. At skride til handling i en uvant og chokerende situation kan være svært, men det er uhyre vigtigt. Du kan ikke gøre noget forkert, så længe du skrider til handling.