Cyklistens begynderpakke

Begynderpakke – det skal du bruge, når du cykler

Uanset om du er cyklist af lyst, for at komme fra A til B eller for at få den daglige motion, er der nogle ting, du skal være opmærksom på, før du hopper på din cykel.

 

Hvilke love og regler gælder?

Før du springer på cyklen, uanset om du skal på en længere cykelferie, ud og motionere eller på arbejde, er det vigtigste, at du har styr på, hvilke love og regler, der gælder. Hvis du vil undgå bøder, er det nødvendigt, at din cykel har det lovpligtige udstyr, og at din cykel er godt vedligeholdt. Vi har samlet de fem lovpligtige typer af cykeludstyr her:

  1. Cykellygter

Fra den 4. februar 2012, kom der en ny bekendtgørelse fra Trafikstyrelsen, der blandt andet vidnede om, at cykellygter nu blev lovpligtige og skal være tændt fra solnedgang til solopgang. Baglygten skal lyse rødt og forlygten hvidt, gulligt eller blåligt. De blålige og røde lygter må gerne blinke med mindst 120 blink i minuttet, mens gule lygter skal lyse konstant.

  1. Reflekser

Din cykel skal være udstyret med reflekser, så den kan ses fra alle vinkler selv i bælgmørke. Den skal have en hvid refleks forrest, en rød bagerst, to gule på hver pedal samt en på hver hjul.

  1. Ringeklokke

Din ringeklokke skal sidde på styret og skal have en høj, klar og genkendelig ringelyd.

  1. Bremser

Din cykel skal være udstyret med to bremser på hver hjul. Det skal enten være en kombineret fodbremse og håndbremse eller to håndbremser. Husk at eftertjekke dine bremser jævnligt – de kan rede liv!

  1. Cykellås

Selvom ikke alle er opmærksomme på det, er det faktisk et krav at låse sin cykel, hvis den efterlades i en længere periode.

 

Fire uundværlige ting, du skal bruge til din cykeltur

Selvom det ikke er livsnødvendigt at have en særlig garderobe, når du cykler, kan det dog være rart med noget særligt tøj og udstyr – især, hvis du bruger cykling som motionsform, hvis du hver dag cykler flere kilometer, eller hvis du holder af cykelferier. Her har vi samlet fire essentielle ting til din cykeltur:

  1. Cykelhjelm

Selvom cykelhjelmen endnu ikke er lovpligtig, skal du gøre dig selv og din omgangskreds den tjeneste altid at have den på, når du cykler – også selvom du bare skal hente en liter mælk i fakta. Det er ikke en overdrivelse, når man siger, at cykelhjelme redder liv, og du vil ikke fortryde det den dag, du vælter på din cykel.

  1. Cykelsko

Uanset om du skal ud og køre langt på landevejen eller ud og race i skoven på din mountainbike, er cykelsko en rigtig god investering. Cykelskoene klikkes på pedalerne, hvilket har den åbenlyse fordel, at din fod ikke kan skride, når du træder rigtigt til. Er du ikke til de stive cykelsko og den fastlåste fornemmelse, kan du cykle i almindelige kondisko med en grov sål.

  1. Cykelbukser

Cykelbukser, enten i form af lange tights eller cykelshorts, er en stor fordel på længere cykelture, da de er behagelige at have på og sidder tæt ind til kroppen, så de ikke blafrer i vinden og sidder fast i kæde og hjul. Cykelbukser med en pude er en klar fordel, hvis du er til lange cykelture, da en saddel ikke er så behagelig at sidde på i mange timer ad gangen.

  1. Cykelhandsker

Cykelhandsker virker måske ikke som det vigtigste på din cykeltur, men kan faktisk gøre en stor forskel – især hvis du er til cykelture i skov og lignende. Udover at holde dine fingre varme, hjælper handskerne dig til et bedre greb, hvilket er en fordel, når du cykler i skoven eller andre steder med ujævnt terræn.