Håndvægte eller vægtskiver?

Hvad er bedst til hjemmetræning?

Hjemmetræning er blevet populært, og på nettet blomstrer det frem med artikler, der beskriver, hvordan 20 minutters intens træning derhjemme kan gøre ligeså meget som 1,5 time i fitness.

 

Hjemmetræning kan gøre underværker

Mange danskere lever en travl hverdag, hvor der jongleres mellem alt fra bleer og babymad til job og karriere til hobby og fritid. Det kan i hverdagen være svært at få puslespillet til at gå op og de fleste kender til den dårlige samvittighed, der rammer én, når man for anden uge i træk vælger sofaen frem for fitnesscentret, når børnene er puttede eller man kommer hjem efter en lang dag på studie og job.

Flere og flere danskere tyer, i stedet for lange træningspas i det lokale fitnesscenter, til hjemmetræning, hvor man ved hjælp af ganske få midler kan opnå en effektiv træning hjemme i stuen. Har du 20 minutter et par gange om dagen, kan du ved hjælp af et intensivt træningspas opnå gode resultater i stedet for at bruge tid på at komme til og fra fitness, hvor folk desuden kigger mærkeligt på dig, hvis du kommer og går inden for 1,5 time. Man kan gøre meget ved hjælp af egen kropsvægt, men vil du optimere din hjemmetræning, er det en fordel at investere i lidt ekstra vægt, som desuden ikke koster en formue.

 

Vægtskiver eller håndvægte?

Engang var mange kvinder bange for at træne med vægt, da de fleste fik associationer til store pumpede muskler, der ville få dem til at se kantede og maskuline ud. Sandheden er dog en anden: Vægt i form af kettlebells, vægtstænger, vægtskiver og håndvægte i din træning, vil hjælpe dig med at stramme kroppen op, give dig en stærk core samtidig med at du forbrænder ekstra kalorier. Her handler det om lav vægt og mange gentagelser. Hvis du derimod ønsker synlige muskler, er det naturligvis også en mulighed, og her handler det blot om at gå op i vægt og ned i gentagelser. Nedenfor har vi oplistet både fordele og ulemper ved henholdsvis vægtskiver og håndvægte.

 

Vægtskiver

Fordele:

Vægtskiver bruges ikke kun af mænd med enorme muskler til at sætte på vægtstænger, når de skal bænkpresse eller squatte en lille elefants vægt. Vægtskiver er også yderst velegnede i sig selv til træning af hele kroppen. Du kan fx holde vægtskiven i hånden og tage sidebøjninger, der træner de skrå mavemuskler, holde vægtskiven på brystet, når du squatter eller ligge den på ryggen, når du lægger dig i en planke. En stor fordel ved vægtskiver er, at der findes mange øvelser, der træner hele kroppen med blot én enkel vægtskive.

 

Ulemper:

Hvis du har brug for tung vægt i din træning, kan vægtskiver være lidt svær at styre, da de ofte fylder mere end håndvægtene pga. deres runde og flade form. Dette kan altså begrænse dig i hvilke øvelser, du kan lave, medmindre du investerer i flere forskellige vægtklasser.

 

Håndvægte

Fordele:

Håndvægte er et effektivt værktøj til din hjemmetræning, hvor mulighederne og øvelserne er mange. Det gode ved håndvægte er, at de kan holdes i begge hænder, selvom vægten er tung. Med håndvægte kan du effektivt træne hele kroppen – lige fra de svageste muskler i skuldrene til de største muskler i lårene.

 

Ulemper:

Ulempen ved håndvægte er, at du har brug for forskellige vægte, hvis du vil træne hele kroppen. Du får ikke meget ud af at squatte med 3 kg i hver hånd, og omvendt er det umuligt for dig at løfte 12 kg i hver hånd over hovedet.