Vægtløftersko – nyttig viden

Vægtløftersko – nyttig viden

Vægtløfterskoene dukker efterhånden op flere steder end blot i de helt hardcore vægtløfter centre, hvor store vægtløftere øver og udfører deres tricks, men har en almindelig motionist eller bodybuilder virkelig brug for disse sko?

 

Hvad gør vægtløftersko godt for?

Er du interesseret i vægtløftning og træning generelt, kender du helt sikkert begrebet ’vægtløftersko’. Man ser dem ofte på sportskanaler, hvor store, stærke mænd smider med vægtstænger med flere 100 kg, som om de kastede med en liter mælk. Det er især crossfit tendensen, der de senere år har hevet vægtløfterskoene ind i de mere kommercielle motionscentre, men hvad gør de såkaldte vægtløftersko egentlig godt for? Læs med her for at blive mere afklaret omkring, hvad vægtløftersko er, og hvad de gør godt for.

 

Hjælper dig med at kunne præstere bedre

Når du skal løfte meget tung vægt, skal du først og fremmest have teknikken i orden, og så gælder det om at få processeret så meget energi som muligt i dit løft. Det er netop dette, vægtløfterskoene er gode til. Sammenligner man med almindelige træningssko eller løbesko, har disse ikke til formål at have god kontakt til gulvet, da dine fødder i løb det meste af tiden befinder sig i luften. Med almindelige træningssko får du ikke det samme udbytte i løftet, og du har desuden større risiko for at blive skadet. Vægtløftersko er derimod særligt bygget til at have god kontakt til gulvet, og genererer således bedre kraft fra gulvet til kroppen og videre til vægtstangen. Hvordan det kan lade sig gøre, kan du læse mere om nedenfor.

 

Flad sål skaber bedre kontakt med gulvet

Som vi allerede har været inde på, skaber vægtløfterskoens flade sål en langt bedre kontakt med gulvet end normale træningssko, der har det formål at energien bedst bliver genereret videre til løftet. Når du fx skal lave squats, er det helt essentielt, at du - bogstavelig talt - har fødderne solidt plantet på jorden og står godt fast med hele foden i gulvet, og det hjælper den flade sål dig med.

 

Den høje hæl hjælper på din holdning

Høj hæl lyder måske som træning i stiletter, men sådan er det heldigvis ikke. Sålen, der er i kontakt med jorden, er altså helt plan og flad, men der er et indlæg i vægtløfterskoen, der gør, at din hæl bliver hævet fra den nederste sål. Dette hjælper dig med at holde en god kropsholdning i øvelsen og giver en bedre bevægelse i anklen. Squats er en af de øvelser, hvor der bliver løftet flest kilo, og som derfor sætter et enormt pres på kroppen og især ryggen. Her er vægtløftersko en stor fordel, da de nedsætter risikoen for skader, der kan betyde, at du er nødt til at stoppe din træning.

 

Har jeg så brug for vægtløftersko?

Konklusionen på dette spørgsmål må være, at du først og fremmest skal overveje, hvordan du træner. Træner du i det lokale fitness et par gange om ugen, hvor du squatter med max  60-70 kilo og løfter nogle håndvægte, så er vægtløftersko ikke en nødvendighed. Føler du, at teknikken ikke sidder helt, og er du bange for at sætte for mange kilo på stangen i forhold til risiko for skader, bør du klart overveje at investere i et par vægtløftersko, der vil gøre din holdning og kontakt til gulvet bedre og nemmere. Drømmer du om at konkurrere i vægtløftning er der ingen tvivl – Kom afsted og køb dig et par vægtløftersko!