Minsk risikoen for skader

Det rette udstyr kan være altafgørende for dit helbred

De fleste, som har dyrket sport på den ene eller den anden måde, kender til følelsen af at være enten øm eller skadet – og det er ikke rart! Derfor vil de fleste også gøre meget for at minimere risikoen for at blive skadet, og dette kan bl.a. gøres gennem udstyr til f.eks. knæ, ankler eller arme. Du kan her læse om 5 forskellige produkter, der kan hjælpe dig i forebyggelsen af sportsskader.

 

  1. Kinesiotape til begyndende smerter

Kinesiotape er en forholdsvis ny spiller på markedet for forebyggende behandling af sportsskader, og selvom det kan virke helt absurd, at et stykke tape kan hjælpe på begyndende smerter, er det om ikke andet blevet en velkendt behandlingsform i sportsverdenen. Tapen trækker huden sammen, hvilket siges at øge blodcirkulationen, og dette kan hjælpe til f.eks. at dæmpe betændelsestilstande, hvilket ofte kan komme som overbelastningsskader til sportsfolk. Tager du til fysioterapeut med en begyndende skade, vil kinesiotape i sammenhæng med f.eks. udtrækningsøvelser ofte være deres forslag til, hvordan du kommer hurtigt og godt videre.

 

  1. De rette beskyttere til din sportsgren

De ses ofte i både håndbold, volleyball og i mere fysiske sportsgrene som f.eks. rugby – Beskyttere findes i mange slags, og de kan med stor sandsynlighed hjælpe mod f.eks. overbelastningsskader, skader som følger af fald og vrid og også mod skader, som kommer på baggrund af en opvarmning, som ikke har været god nok. Det kan være alt fra et stramt knæbind, som holder knæet på plads til en skulderbeskytter, der sørger for, at skulderen altid er varm, og der findes mange store og kendte sportsmærker, som producerer og sælger produkterne. Du kan finde en beskytter til stort set alle steder på kroppen, så har du brug for støtte og forebyggelse, er det bare at sætte jagten i gang.

 

  1. Opvarmning – hold dig varm med varmebukser og bluser

Opvarmning er alfa omega, hvad angår alle sportsgrene, men det kan være svært at opnå optimal varme i kroppen, og derfor kan produkter som varmebukser og varmebluser hjælpe. Med samme funktion som f.eks. skiundertøj på en skitur, kan eksempelvis varmebukser hjælpe med at holde din lyske varm, og dette kan forebygge skader i denne region, hvilket kan være ekstremt smertefuldt og tage lang tid at komme sig over. Tøjet er ofte lavet i blødt og dejligt materiale, som også er ventilationsvenligt. En anden nem og tilgængelige måde at varme op på er med en træningselastik. De fylder ikke meget i tasken, og så er der massevis af nemme øvelser, man kan lave med sådan en elastik. 

 

  1. Bedre restitution med kompressionstøj

Trætte muskler, led og knogler er en del af dét at dyrke sport. Derfor er restitution en uerstattelig makker, når det kommer til at undgå skader, og for at optimere restitutionen kan man overveje at investere i kompressionstøj. Kigger man f.eks. på en kompressionstrøje, vil denne give mobilitet og støtte til dine armmuskler, mavemuskler og rygmuskler, da trøjen sidder meget stramt og dermed hjælper blodet fra musklerne tilbage til hjertet, hvilket sætter en restitutionsproces i gang. På den måde minimere du ikke blot risikoen for skader – du får samtidig et hurtigere og bedre udgangspunkt for at påbegynde et nyt træningspas hurtigere.

 

  1. Massage og varmecreme

Varmecreme kan blive din bedste ven, hvis du mærker muskelømhed eller har ondt. Ligesom med varmetøj, hjælper varmecreme, som masseres ind, naturligvis til, at musklerne holdes varme, og samtidig øger cremen blodcirkulationen, hvilket kan virke meget forebyggende mod skader. Det kan føles både opstrammende, forløsende eller som spændinger, når cremen smøres på, men om ikke andet vil det kunne give en bedre følelse i kroppen. Cremen kan f.eks. masseres ind inden træning eller kamp, så musklerne er optimalt opvarmede, men den kan også bruges til efterfølgende restitutionsmassage.