Sådan vælger du den rette løbesko
Der findes lige så mange forskellige typer af løbesko, som der findes løbestile. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, hvilke sko du vælger at løbe i. Dine løbesko skal passe til dig og din løbestil, og det skal der ikke gås på kompromis med. Her får du en simpel guide til, hvordan du vælger de rette sko ift. din fodstilling:
- Er du platfodet (lav svangbue), kan det være en fordel at vælge en løbesko med let til kraftig overpronation.
- Er du ikke platfodet (normal svangbue), er det en fordel at vælge en løbesko med let til ingen overpronation.
- Løbere med højere svangbuer anbefales altid at bruge neutrale løbesko. Dette gælder også, hvis du er hjulbenet.
- Hvis du er kalveknæet anbefales en kraftig overpronation ligeledes.
Træn op til et halvmaraton
Med fokus på den rette træning kan du på relativt kort tid blive klar til at gennemføre et halvmaraton. Her får du en række råd til, hvordan du træner op til distancen på 21,0975 km:
- Løb langt og roligt i begyndelsen af træningsperioden (tag eventuelt korte pauser på turen, hvis der er behov for dette).
- Løb udholdenhedsintervaller for at optimere din form.
- Find det perfekte træningstempo ud fra din gældende formkurve.
Hvor ofte skal du udskifte dine løbesko
EVA-skum holder dine løbeskos holdbarhed længst muligt. De fleste løbesko er i dag lavet af EVA-skum, hvilket er et langtidsholdbart materiale med en blødgørende og absorberende effekt. Skummet slides dog ned i takt med brug, hvilket betyder, at dine løbesko skal udskiftes, hvis skummet er trykket fladt. En tommelfingerregel er, at jo mere du løber, jo oftere skal du skifte sko. Det er vigtigt at være meget opmærksom på dette for at undgå eventuelle skader el. lign..