Vakuumterapi

Det nye sort i sportsverdenen: vakuum-terapi

Ordet ’vakuum’ er måske ikke noget, som du normalt forbinder med en behandlingsform, men snarere noget, som din spegepølse er pakket ind i eller en måde, man kan tilberede kød på. Dog har vakuum sneget sig ind i sportsudøvernes hjerter som behandlingsform og har vist sig at have mange fordele – også for folk, der ikke nødvendigvis dyrker sport.

 

Hvad er vakuum-terapi?

Vakuumterapi er en effektiv helhedsbehandlingsform med vakuum, hvor det overordnede formål er at forbedre kroppens blodcirkulation og på den måde udbedre smerter og skader. Blodcirkulation er en essentiel del af menneskers ve og vel, og det giver sig selv, at når blodet ikke kan cirkuleres ordentligt rundt i kroppen, vil det give en række ubehag, gener og smerter. En god blodcirkulation er altså vigtigt for, at vores krop fungerer som den skal – både i sportslige situationer, men også i normale hverdagssituationer.

 

Hvad kan vakuum- terapi hjælpe på?

Vakuum-terapi har vist sig at være yderst effektiv på en lang række smerter, skader, ubehag og gener. Oprindeligt er behandlingsmetoden udviklet til astronauter, der ofte lider af dårlig blodcirkulation, når de befinder sig i vægtløs tilstand i længere tid. I vægtløs tilstand kan blodet ikke cirkulere effektivt rundt i kroppen, og den dårlige blodcirkulation kan give anledning til mange smerter og ubehag i kroppen. Vakuum-terapi kan altså være effektiv mod mange gener forårsaget af dårligt blodomløb, såsom kramper, skader, stramme muskler, åreknuder, kolde fødder, rastløse ben, kroniske sår, hævelser, væskeansamling, skinnebensbetændelse, nedsat energiniveau og meget andet. Vakuum-terapi henvender sig altså ikke blot til personer i sportsverdenen, men også til folk, der lider af kroniske sygdomme eller gener.

 

Hvordan fungerer vakuumbehandlingen?

Vakuumbehandling kan foretages på flere forskellige måder, afhængig af hvad problemet er, og hvor generne befinder sig i kroppen. Vakuumteknikken går ud på skiftevis at udsætte kroppen for undertryk og normalt atmosfærisk tryk i forskellige intervaller bestemte steder på kroppen. På den måde udskilles affaldsstofferne og blodkarrene trænes og udvides og på den måde forbedres blodcirkulationen. Det at affaldsstoffer udskilles og blodet får bedre mulighed for at strømme igennem kroppen, vil i mange tilfælde lindre smerter og gener og bidrage til større mobilitet og bedre energi. Vakuum-terapi er risikofri og gør hverken ondt eller har bivirkninger, hvilket er en af årsagerne til behandlingsformen store popularitet.

 

Vakuum i sportsverdenen

Måske har du set, at nogle sportsatleter går rundt med røde mærker forskellige steder på kroppen? De røde mærker kommer fra vakuum-sugekopper, som er en af de måder, man kan vakuumbehandle på. Denne metode kaldes ’cupping’ og fungerer som en dybdegående massage, så musklerne slapper af og blodcirkulationen øges. En øget blodcirkulation og afslappede muskler hjælper sportsudøvere til at præstere deres maksimale i udfordrende situationer, og derfor er ’cupping’ blevet en yderst anvendt behandlingsform i sportsverdenen.  Der findes desuden store vakuum-maskiner, hvor patienten placeres, så maskinen dækker det område af kroppen, der skal behandles. Maskinen udsætter så kropsdelene for underkrop og er derfor yderst til gener, der er opstået af dårlig blodcirkulation, da maskinen kan behandle store dele af kroppen på samme tid.