Guide til kettlebells

Guide – Hvilke kettlebells skal du vælge?

Træning med kettlebells er de senere år blevet en yderst populær træningsform, men hvorfor? Og hvordan ved man, hvilke man skal bruge, hvor mange man skal have, og hvad de skal veje? Læs med her for at få den ultimative guide til valg af kettlebells, og hvad du skal huske på.

 

Hvad er fordelene ved kettlebelltræning?

Kettlebells egner sig til alle typer, niveauer og ambitioner – lige fra den garvede crossfitter, der gerne vil have store muskler til den nybagte mor, der vil stramme kroppen op til den ældre dame, der gerne vil i bedre form. Nedenfor er nogle af de største fordele ved kettlebells listet op:

 

  • Gode resultater på kortere tid

Kettlebells er især en effektiv træningsform, hvis du lever et travlt liv og synes det er svært at finde tid til et træningspas på 1,5 time i det lokale fitnesscenter. Bare 20 minutter et par gange om dagen kan gøre underværker.

 

  • Høj forbrænding

Kettlebelltræning er også en effektiv konditionstræning, hvor du forbrænder mange kalorier, der både øger din fedtforbrænding og dit stofskifte, hvilket kan medvirke til et vægttab. Du aktiverer nemlig mange muskler på samme tid, hvor almindelig styrketræning kun aktiverer få muskler ad gangen.

 

  • Du kan træne hvor som helst

Ved at købe dine egne kettlebells, kan du træne hvor som helst: Er du i gang med madlavningen kan du tage kuglen med ud i køkkenet. Skinner solen, kan du tage træningen udenfor, og føler du dig i dit dovne hjørne, kan du stene fjernsyn, mens du giver kettlebellen en svingtur.

 

  • Sjov træning

Er du også træt af at stå på løbebåndet og sidde i maskinerne i det lokale fitnesscenter i timevis? Kettlebelltræning er en sjovere træningsform med et utal af forskellige øvelser til hele kroppen.

 

Hvor mange kettlebells skal jeg købe, og hvad skal de veje?

Vil du træne hele kroppen, er det en klar fordel at købe flere kettlebells, der vejer noget forskelligt. Du kan eksempelvis ikke træne dine skuldre med ligeså mange kilo, som du bruger til at squatte med. En øvelse der dog træner hele kroppen, er det såkaldte ’swing’, hvor kettlebellen holdes i begge hænder og svinges ned mellem benene og op igen til dine arme er vandrette. Her får du altså en træningsform, der træner hele kroppen med kun én kettlebell. Hvad dine kettlebells skal veje afhænger selvfølgelig af din størrelse og nuværende form.  Start fx med at købe en kettlebell på 8 kilo til swings og squats samt en lettere vægt til armtræning, og brug internettet til at søge efter forskellige øvelser.

 

Hvilken type kettlebells skal jeg vælge?

Det kan være en god idé at vælge kettlebells støbt i ét stykke – på den måde er du sikker på, at der ikke er risiko for, at håndtaget falder af. Desuden bør du gå efter et rundt og glat håndtag, som ikke er for tyndt – på den måde ligger kettlebellen bedst i hånden og niver ikke i huden.
Der findes desuden forskellige typer kettlebells:

 

  • Jern kettlebells

Materialets massefylde gør, at der kan laves tunge kettlebells, der ikke fylder ret meget – de er altså perfekte til dig, der skal træne med tung vægt.

 

  • Competition kettlebells

Competition kettlebells er produceret i stål og kan ikke ødelægges. De er derfor velegnet til konkurrencer og meget tung vægt. Competition kettlebells er desuden ens i størrelsen uanset vægt, men den høje kvalitet af disse kettlebells afspejles også i prisen.

 

  • Vinyl kettlebells

Vinylkettlebells har en yderst attraktiv pris, men er ikke af en særlig høj kvalitet og har forskellig størrelse efter vægt.

 

  • Kunststof kettlebells

Kunststofkettlebells er af højere kvalitet end vinyl kettlebells, men lavere end competition og jernkettlebells. Fordelen er, at de ikke er så hårde ved gulvet, hvis du skulle tabe en.