Funktioner og faktorer ved målmandshandsker

De rette handsker er altafgørende for dit målmandsniveau

Målmandshandsker er en fast del af indholdet i alle fodboldmålmænds – eller målkvinders – sportstasker, og de fleste er også godt klar over, at der er stor forskel på forskellige handskemærker og deres funktioner. Det kan dog være svært at vide, hvilke handsker der er de allerbedste til den enkeltes spillestil, spilleform og spilletype, og derfor får du her nogle gode råd til, hvad du skal kigge efter, når du skal finde frem til hvilke målmandshandsker, som er optimale for dig.

 

Handskernes mærke har betydning

Markedet domineres globalt af Uhlsport, Reusch, Adidas, Puma , Sells og Nike. De 4 førstnævnte er alle tysk producerede, og målmandshandsker som de kendes i dag blev i sin tid udviklet i Tyskland. Derfor anses Tyskland også for at være førende indenfor produktion af målmandshandsker. De 6 producenter er alle aggressive i deres markedsføring og sponsorerer de førende målmænd på verdensplan. Derfor kan prisen på et par handsker fra disse leverandører tit være høj. De producerer dog også handsker under andre navne, så selvom pris og kvalitet som regel hænger sammen, er det også muligt at få et par billigere handsker med næsten samme egenskaber som de dyre.

Hvilket materiale er du til?

Det materiale, som et par handsker er lavet af, har stor betydning for, hvor behagelige handskerne føles, når de bruges. Materialet er afgørende for, om handskernes pasform er i orden, og desuden for muligheden for at gribe bolde. Derudover hænger materialet ofte sammen med handskens mulighed for ventilation, hvilket kan være meget vigtigt for både at undgå store mængder sved på hænder og fingre, som kan føre til uheldige situationer på banen, men også for at gøre rengøring og tørring af handskerne lettere. Handskerne er ofte lavet i syntetiske stoffer og latex, hvilket giver god gribeeffekt.

 

Åbning, lukning og pasform

Et par handskers åbning og lukning er typisk med velcrobånd, så der er mulighed for, at handskerne sidder helt tæt, og det er også den mest optimale måde at holde handsken tæt til hånden på. Handskernes pasform er dog også afhængig af, hvilken støtte der er i det enkelte produkt, og dette kommer sig f.eks. af håndledsbeskyttelse ved åbningen eller støtte til fingrene, så du undgår knæk og bræk her.

 

Du skal kunne gribe bolden 

Som målmand er næsten din vigtigste bedrift at gribe bolden i alle situationer, hvor den er nær dig. Og derfor er gribeeffekten ved dine handsker også en funktion, som der obligatorisk bør være fokus på, når du skal finde det rette produkt. Gribeeffekten hænger ofte sammen med, hvilke materiale handskerne er lavet af, hvilken størrelse du har valgt og desuden også handskernes pasform, da tæthed, ventilation osv. kan have betydning for, hvor tilpas du føler dig i handskerne og dermed også for, hvor godt du præsterer på forventede områder.

 

Husk at vælge den rigtige størrelse

Det er, uanset hvad, altafgørende for, om et par målmandshandsker lever op til dine forventninger, at du har fået dem i den rette størrelse. Det kan tage tid at finde frem til, hvad den rette størrelse er for dig, men det er tid, som ikke er spildt – forestil dig f.eks. at du får købt et par målmandshandsker, som er for store til dig, og at du derfor ikke kan gribe en bold og redde dit hold fra at komme bagud i kamp. Det kan umuligt være rart for en målmand, og derfor er det alfa omega at have undersøgt, hvilken størrelse du skal have. Der findes ofte størrelsesguider ved de større og velkendte mærker, og ellers kan det være en idé at finde ud af, hvor stor din hånd er fra fingerspis til håndrod, da denne længde ofte er baggrunden for alle størrelser.