
Fodboldskader? Sådan undgår du varige mén
De fleste fodboldspillere har oplevet at få nogle knubs på banen. Det kan både skyldes en slem takling eller simple uheld på græsplænen. For mange er en fodboldskade uundgåelig: Alle oplever det på et tidspunkt i deres karriere. Ønsker du alligevel at minimere chancen for at få en skade, er det vigtigt, at du sørger for at opvarme ordentligt. Når musklerne er varme og klar på bevægelse, er chancen for at tilegne sig en skade ved at spille utrolig lille. Spiller du på professionelt niveau, er en god opvarmning garanteret en del af den sædvanlige træning – og dette betaler sig, hvis man både vil undgå fodboldskader og blive endnu bedre på banen.
Typiske skader
På fodboldbanen kan man risikere at få mange skader. Nogle kræver et kort genoptræningsforløb, andre har fatale konsekvenser for fodboldspillerens karriere. Uanset hvilken skade man har fået, er det en god idé at søge hjælp hos en fysioterapeut. Fysioterapeuten kan nemlig hjælpe med fodboldskader og i de fleste tilfælde udbedre dem. Nedenfor har vi lavet en kort oversigt over fodboldskader – rangeret fra milde til alvorlige:
- Trælår er en af de hyppigste fodboldskader. Den opstår, når en spiller får et slag på sit lår. Dette er med til at ødelægge blodkarrene i musklen, hvilket får låret til at hæve op. Ofte vil et trælår kun medføre en kortvarig pause.
- Fibersprængning er, når de små fibre i en muskel forstrækkes. Denne fodboldskade forekommer ofte i baglåret, læggen eller forlåret. Når man får en fibersprængning, kan man stadig bruge sin muskel, men det gør ondt og kræver ofte 3-6 ugers pause fra banen.
- Hjernerystelse er en af de farligste fodboldskader, man kan få. Denne skade opstår sædvanligvis til kampe i hovedstødsdueller. Nogle bliver bevidstløse af at få en hjernerystelse. Under alle omstændigheder skal man tilses på hospitalet og holde pause fra banen alt afhængig af skadens omfang.
Foruden disse eksempler findes der en lang række øvrige fodboldskader, som man kan få på fodboldbanen. Det er derfor altid vigtigt at være påpasselig, når man giver den gas på græsplænen.
Kom på banen igen med genoptræning
Har man fået en fodboldskade, bør man søge hjælp hos en fysioterapeut. Det kan nemlig være meget svært at determinere skadens omfang selv – og hvis man giver sig til at spille uden godkendelse fra en professionel, kan det få alvorlige konsekvenser. Fysioterapeuten vil være i stand til at give den skadede muskel behandling, så du hurtigt kan komme på benene igen. Genoptræningstiden afhænger af fodboldskaden. Nogle har pådraget sig en alvorlig skade, som kræver flere ugers hvile og genoptræning. Man kan også risikere at få en så farlig skade, at man ikke må sætte ben på fodboldbanen. Af den grund er det vigtigt at blive tilset, så man kender til skadens omfang.