Hvad skal du spise (og undgå) for at bevare et sundt smil

Bliv gode venner med disse fødevarer

Hvis du ønsker at opretholde en god tandsundhed, handler det ikke blot om at børste tænder og overholde de årlige tandlægebesøg. Faktisk spiller vores kostvaner også en stor rolle i, hvordan vores tænder har det. Lever man usundt, vil det også vise sig i munden. Der er dog mange tiltag, man kan gribe om, hvis man ønsker at bevare et flot smil. Det kræver kun få ændringer i kosten – og så behøver man endda ikke at skære ned på det fredagsslik, som man elsker. Ligesom alt andet i livet handler det om balance. Derfor kan det være en god idé at erstatte nogle af de fede måltider ud med friske og lette råvarer som f.eks. grøntsager, fisk og kød. Hertil kan man nyde et glas mælk eller en varm kop grøn te. Det er både godt for krop, sind – og tænder!

 

Skær ned på sukker- og syreholdige produkter

De fleste af os indtager en stor mængde af sukker- og syreholdige produkter i dagligdagen. Dette kan dog have store konsekvenser for vores tandsundhed. Af den årsag er det en god idé at skære ned på sukkerindtaget. De fleste tandlæger anbefaler, at man skyller munden, hvis man har indtaget meget sukker for at rense det væk. Ellers kan sukkeret nemlig sætte sig og danne tandplak eller karies. Man bør derfor så vidt som muligt undgå at drikke for meget sodavand og juice eller indtage for mange søde snacks.

 

Gode kosttilskud til tandsundhed

Foruden de fødevarer, som vi indtager, kan man også styrke munden ved at indtage kosttilskud. Mange gange får vi ikke de mineraler og vitaminer, som vi har behov for, udelukkende igennem kosten. Det kan altså være en fordel at kombinere en varieret kost med kosttilskud. Spørger man tandlægen, har vores tænder nemlig både godt af calcium, D-vitamin, C-vitamin, magnesium, jern og fosfor.